Educació: camí cap a l’autonomia

Com a educadores i educadors compromesos amb el creixement i el benestar de les criatures, la nostra tasca principal és acompanyar-les en la seva travessia cap a l’autonomia. La infància és un moment preciós, un temps per construir i descobrir qui són i qui volen arribar a ser. Però, ens hem de preguntar: qualsevol forma d’autonomia és suficient? Només cal que sàpiguen fer les coses pel seu compte, sense l’ajuda d’un adult?

Què entenem per autonomia?

A Aula EdEm creiem que l’autonomia no és només la capacitat de fer les coses per si mateixes, sinó que implica saber fer-les d’una manera que proporcioni benestar, tant a les criatures com a les persones que les envolten. És important ensenyar-les a resoldre els seus propis reptes d’una manera saludable, equilibrada i sostenible.

Per a nosaltres, l’educació emocional va més enllà de les habilitats bàsiques com identificar les emocions, gestionar-les o resoldre conflictes. A Aula EdEm volem oferir espais d’aprenentatge rics i plens, que permetin a les persones desenvolupar una autonomia resilient. Això vol dir que les criatures tinguin les eines necessàries per construir-se una vida feliç i plena, independentment de les dificultats o circumstàncies que les toquin viure.

T’imagines que el teu fill o aquella alumna, quan sigui gran, sigui capaç de superar les seves crisis existencials amb serenitat i sense patiment?

No podem evitar-les el dolor, ni tampoc seria desitjable. El dolor, com a part de la vida, és fonamental per a l’aprenentatge i el creixement personal. No es tracta de fer que no sentin les emocions, sinó d’ajudar-les a recollir la informació que cadascuna d’elles aporta, per poder prendre decisions i trobar solucions que les facin sentir més poderoses. Aprendre a relacionar-se bé amb una mateixa és essencial per construir-nos com a persones plenes.

L’aventura comença

Aula EdEm i Autonomia

Hi ha dos moments importants per començar a treballar en aquesta autonomia emocional. Un d’ells, més evident, és durant els primers anys de vida. Si des de ben petites ens presentem com a models de comportament i actitud, seran molt més capaces d’aprendre’n i emular-nos. Aquesta tasca d’acompanyament és clau per a la seva creació d’autonomia.

Però si aquest moment ja ha passat, no tot està perdut! La pre-adolescència és un altre moment crucial per fer aquest treball. Durant aquesta etapa, el cervell de les criatures està experimentant canvis importants a nivell neurològic. Durant tota la infància, han acumulat una gran quantitat de connexions cerebrals (aprenentatges), i en arribar a la pre-adolescència, aquestes connexions, tot i ser molt abundants, comencen a ser depurades per fer lloc a les que realment seran necessàries a la vida adulta.

Aquesta etapa és un moment ideal per als pares i educadors per reforçar els comportaments que volem potenciar i ajudar a eliminar els que no. El cervell, en aquesta etapa, té una gran capacitat de neteja i reorganització, de manera que les connexions que fomentin els comportaments desitjables quedaran consolidades, i les que no, desapareixeran. Aquí, el nostre rol és guiar-les amb confiança per garantir un procés exitós.

Fantàstic, no?

Àmbits de treball

A Aula EdEm ens agrada treballar des d’una mirada holística, incidint en els espais i entorns més clau pel desenvolupament de la infància. Sabem que les famílies i les escoles juguen un paper fonamental en el creixement emocional de les criatures.

Us convidem a descobrir els diferents àmbits de treball que proposem i a veure com podem acompanyar-vos en aquest camí.