Estima i odi – Relat

Capítol 01: La família Puig

Presentacions

Entrada 001: En Joan
En Joan és un nen menut i solitari que juga a fer construccions amb unes pedres al pati. Resta tranquil i divertit fins que l’Ivan l’increpa. No obstant això, salvat per la campana, els esdeveniments cauran en l’oblit. Fins el final de les classes.

➡️ Diari 001: Dilluns, 25 de juliol de 2005
Primera entrada del diari de l’Ivan Lazarev a data de 25 de juliol de 2005. L’Ivan té vint-i-sis anys i sembla que encara arrossega aspectes del seu passat. A través d’una narració esfereïdora ens explica dos records de la seva infància.

Entrada 002: La torre del rellotge
En una entrada merament descriptiva se’ns presenta la casa on viuen els Puig. Així com en l’entrada anterior hem pogut introduir el Pere, pare d’en Joan, en aquesta entrada se’ns presenta la mare del Joan, l’Helena, una dona matriarcal i feminista a parts iguals. El cognom de la família ve donat per l’Helena.

Entrada 003: La Kassia
Tot i no ser part de la família Puig, en aquesta entrada se’ns presenta una Kassia tot marcant elements prou interessants del personatge com per mantenir-nos amb atenció. Veurem amb detall quin paper juga la Kassia en la vida del Joan.

Retir espiritual

➡️ Diari 002: Dijous, 28 de juliol de 2005
N’Ivan fa la segona entrada al seu diari en un futur una mica llunyà del moment que viuen els personatges de la història principal. Quin serà l’enllaç final amb aquesta història?

Entrada 004: Retir espiritual
La família Puig és budista i entre els seus hàbits sovinteja el fet de marxar el cap de setmana de retir espiritual, junts. En aquesta i les següents entrades podrem veure el funcionament de la família entorn aquesta pràctica. No en perdeu detall!!

Entrada 005: Estimació
Comencem a apreciar que en Joan, tot i la seva menudesa, és un nen espavilat, intel·ligent i amb un gran cor. Al temps que es continuen explicant els hàbits religiosos dels Puig, es presenten formes de relació basades en l’estima, l’acceptació i el respecte, clau pel bon funcionament d’una família.

➡️ Diari 003: Dilluns, 01 d’agost de 2005
Tercera entrada en el diari de l’Ivan Lazarev en aquest 2005 futur en la qual se’ns presenta el primer contacte de l’autor amb el Joan quan era un infant tot just aterrat a Barcelona.

Entrada 006: Records
El final del cap del cap de setmana no acaba com els Puig esperaven i una sorpresa desagradable els espera a la cantonada.

Dificultats!

Entrada 007: Somni
Aquesta entrada s’inicia amb un somni del Joan força inquietant i revelador a parts iguals. Així es posa punt i final a la situació que té el cor encongit a la família Puig.

Entrada 008: A la fi a casa
Finalment els Puig tornen a casa després d’una experiència segurament inolvidable.

Entrada 009: Al yin hi ha yang
Amb el nou dia el Pere desperta amb una idea molt interessant per arrencar el nou cicle amb la família. D’una forma tendre, els Puig es faran costat uns als altres per tal de tirar endavant. Al final tot és una lliçó de la qual aprendre i treure’n benefici, per molt malament que les pintin…

Entrada 010: Conversa telefònica
Així la fortuna vol somriure el petit Joan que es delecta amb una immillorable notícia! No et perdis una nova entrada que tanca el capítol que ens havia de presentar la família Puig.

Capítol 02: Les Langley

Entrada 011: La tristor de la Kassia
De manera molt conmovedora i a través dels records de la Kassia, se’ns presenta la inquietud més gran de la nena, amb una mirada particular del Joan, de l’Ivan i de la seva la mare, la Melània.

Entrada 012: La Melània
La Kassia i la Melània comparteixen un dia en el Parc de la Ciutadella. La Melània recorda la seva trajectòria vital, un cúmul de mala sort i pèssimes decisions. Després, les dues conversen sobre temes importants per la nena.

Entrada 013: Fins els acudits
Després de compartir un dia per elles, la Melània i la Kassia emprenen la tornada a casa. De camí xerren sobre aspectes que amoïnen la Kassia i van trobant, a través d’una conversa molt sincera, intimitat entre les dues.

Entrada 014: Tensió
La nit continua perfecta a casa les Langley després d’un dia compartit al Parc de la Ciutadella que ha servit per apropar-les l’una a l’altra. Però un tall de la Melània trencarà definitivament l’alegria de la casa…

Entrada 015: Disculpes
Després d’una nit del lloro, un nou dia arrenca amb l’esperança de retrobar-se mare i filla.

Somnis

Entrada 016: L’espia del somni
Després de la reconciliació les Langley decideixen recuperar la sessió gamberra i passar un diumenge de pelis. Durant alguna de les pel·lícules les dues quedaran plàcidament dormides i, aleshores, la Kassia serà testimoni d’aquell somni…

➡️ Diari 004: Dijous, 04 d’agost de 2005
Arribem a la quarta entrada del diari de l’Ivan Lazarev que, amb vint-i-sis anys sembla que encara arrossega aspectes del seu passat. Quin serà l’enllaç final amb la història principal?

Entrada 017: No hi és!
Un nou dilluns que arrenca una nova setmana. La Kassia ha passat la nit del lloro amb uns somnis molt reals, però tot i així aprofita l’estona amb la mare per gaudir d’un bon començament de setmana. Les cabòries vindran quan hagi de fer front a la realitat de la setmana que comença a l’escola.

Capítol 03: Estima i odi

La Kassia i l’Ivan I

Entrada 018: Compassió
La Kassia s’adona que els seus somnis tenen una base de realitat, la qual cosa farà que la seva relació amb l’Ivan canviï radicalment.

Entrada 019: Converses
Un nou dia arrenca a l’escola i la Kassia torna a provar sort amb l’Ivan per tal de poder ajudar-lo. Sembla que les distàncies entre els dos nens s’escurcen. On portarà aquesta nova relació?

La Kassia i el Joan I

Entrada 020: Estima
Avui és un dia molt especial perquè la Kassia vindrà a dinar i a passar la tarda junts per estudiar. En aquesta entrada observem com viu en Joan els últims moments abans de l’arribada de la Kassia.

Entrada 021: L’habitació del Joan
A través de la mirada de la Kassia descobrim part del jardí, les escales que pugen a la primera planta i l’habitació del Joan, amb detalls decoratius que fan les delícies d’una Kassia que s’ho admira tot.

➡️ Diari 005: Dilluns, 08 d’agost de 2005
Una nova entrada del diari de l’Ivan ens relata un episodi de maltractament infantil carregat de violència. Les dades. A finals de desembre de 2020, a Catalunya hi ha 16.484 casos d’expedient obert en el sistema de protecció a població infantil i adolescent, dels quals gairebé el 50% estan en mesura protectora.

Entrada 022: Jocs imaginaris
Després de dinar la Kassia i el Joan decideixen jugar una estona per baixar el menjar abans de posar-se a estudiar. Entre joc i joc…

Entrada 023: Estudiem!
Finalment la Kassia i el Joan es disposen a estudiar. Quina serà la sorpresa del Joan en descobrir que la lectura de la Kassia l’impedeix un estudi realment efectiu!

Entrada 024: Les Langley i els Puig
Els Puig acompanyen la Kassia fins a casa seva on la Melània tindrà preparat un piscolabis per tal de tenir l’oportunitat de conèixer la família. Està resolta a tendir ponts que facilitin la integració de la seva filla, i començar per aquesta família és tan bon inici com un altre, més tenint en compte els sentiments de la nena cap el tal Joan…

Primers amors

Entrada 025: Mare i filla
Després que els Puig marxin de casa, les Langley es queden de nou soles i conversen sobre l’amor, sobre sexe i sobre temes col·laterals que ajuden a teixir una relació propera entre mare i filla.

Entrada 026: Bombons
Els dies passen i la Kassia i el Joan comparteixen els dinars i les tardes del dia a dia, teixint així llaços profunds i còmplices.

Entrada 027: La incertesa de la vida
El Joan xerra amb els seus pares sobre qüestions profundes de la vida, com ara la incertesa que li causa el fet de descobrir que el món és molt més ampli del que fins ara es pensava i està ple de sorpreses emocionals que el poden descentrar.

Entrada 028: El núvol que tapa el sol
La intimitat i la complicitat es fonen en el dia a dia, ple de moments de trobada, de mirades, de somriures, de timideses. Enmig de tot el goig regnant, un núvol tapa el sol per un moment i la foscor cobreix els cors dels menuts. No obstant això, l’alegria torna ràpidament en una Kassia i un Joan encoratjats.

Entrada 029: Vols?
Avui la Kassia ve especialment contenta a casa del Joan, doncs a l’escola l’han donat les notes de dos exàmens i sembla que li han anat força bé. Per la seva banda, en Joan s’ha estat preparant per aquest moment i finalment empassa saliva i…

Abrupte

Entrada 030: La psicopedagoga
El Joan i el Pere s’apropen a l’escola per tal de reunir-se amb la psicopedagoga del centre en nom de la Melània, tal i com van acordar el dia del sopar. Una vegada allà les coses es complicaran una mica pels dos i acabaran discutint-se. Com ho solucionaran?

Entrada 031: Amor
Avui és el primer dia en què l’Helena es reincorpora a la feina plenament des de l’accident. Quan arriba a la nit, just per donar la bona nit en Joan, mare i fill mantenen una conversa molt interessant sobre l’amor, la llibertat i la generositat.

La Kassia i l’Ivan II

➡️ Diari 006: Dijous, 11 d’agost de 2005
L’Ivan ens narra en aquesta nova entrada al diari una experiència esgarrifant. La tensió a la qual s’ha sentit sotmès des de molt temprana edat l’ha portat al punt en el qual es troba. Tot i així, de mà de la Kassia veurem que l’esperança torna a brillar en aquell nen i que, ni que sigui de forma temporal, al final tot té una solució.

Entrada 032: Resiliència
L’Ivan pren el relleu en la narració de la història i ens continua explicant les aventures i desventures dels infants, ara en primera persona. Des d’una narració fidedigna i esfereïdora, ens comparteix la seva visió del món adult alhora que ens exposa els fets que van succeir durant la seva infància, en temps present.

Entrada 033: I al Yang hi ha Yin
L’Ivan comparteix amb nosaltres la seva comprensió dels fets que darrerament passen a la seva vida. La fundació d’un grup d’amics, la capacitat d’un mateix per donar-se oportunitats d’estar bé, la presència de Serveis Socials a casa. Al temps, reflexiona sobre la figura del Joan a través dels acompliments d’una Kassia que no repara en demostrar afecte.

Amistat

Entrada 034: De nou a l’escola! (Primera part)
Passades les setmanes de recuperació de l’accident i de rehabilitació, en Joan es reincorpora a l’escola. Quina serà la seva sorpresa en trobar-se un ambient completament diferent al que va deixar…

Entrada 035: De nou a l’escola! (Segona part)
En aquesta entrada se’ns mostra el nou ambient a l’escola entorn el Joan. Amb les coses a lloc sembla que encetem una nova etapa de pau i tranquil·litat.

Entrada 036: En Joan torna
Des de la mirada de l’Ivan ens explica la visió que té ell de la tornada a l’escola del Joan el mateix dia que el seu pare el torna a apallissar fins al punt d’enviar-lo a l’hospital.

La Kassia i el Joan II

Entrada 037: La sogra
La Kassia i la Melània s’apropen a la masia per dinar amb els Puig. Els nervis de la primera vegada faran de les seves però al final sembla que tot passarà s’anirà reconduint…

Entrada 038: Oferiment
La Melània i l’Helena xerren animadament. En un moment de la conversa, la primera confessarà de què treballa. A partir d’aquí, l’Helena farà esforços per apropar-se a la seva amiga.

Entrada 039: Amor romàntic
Després de passar la tarda amb les Langley, la família Puig es recull al voltant de la taula per sopar i xerrar sobre qüestions que planteja el Joan, nen de ment inquieta.

Entrada 040: Aferrament i estima
Arrenca un nou dia a casa dels Puig i la família es disposa a continuar acompanyant el Joan en els seus dubtes en quant als primers amors.

Amistat II

Entrada 041: Karma
Arribat el dilluns, la Melània es persona en les oficines de Flor de Puig tal i com havia pactat amb l’Helena dissabte passat. Allà les dues revisaran el currículum i la carta de presentació i parlaran sobre diferents qüestions que faran que cada cop se sentin més properes.

Entrada 042: L’oferta
Els Puig aniran a sopar avui a casa de les Langley, que els delectaran amb un menú exquisit que fa les delícies dels més exigents. Rere les postres, l’Helena serveix una oferta professional a la Melània que no pot rebutjar de cap manera.

Entrada 043: L’habitació de la Kassia
La família Puig han anat a sopar a casa de les Langley i, en acabar, la Kassia porta el Joan a la seva habitació per tal d’ensenyar-li-la.